Formål
Alzheimeralliansen er et nyetablert nettverk initiert av Samskapingslabben i samarbeid med Trine Hauger, forfatter av boken Kom Alzheimer, og du skal møte motstand og hennes mann Per Gunnar Opheim.
Nettverket bygger på et styrkebasert perspektiv og en recovery-orientert tilnærming for å styrke mestring, autonomi og håp hos personer med Alzheimer og deres pårørende.
Gjennom erfaringskompetanse og samskaping vil Alzheimeralliansen utvikle og tilby metoder som fremmer livskvalitet, samtidig som nettverket fungerer som en brobygger mellom offentlige tjenester og frivillig sektor.
Hvorfor trengs Alzheimeralliansen?
I Norge lever over 100 000 mennesker med demenssykdommer, og tallet forventes å dobles innen 2050. Mange i tidlig fase opplever sosial tilbaketrekning, tap av mestring og manglende muligheter for påvirkning av egen livssituasjon. Pårørende står ofte i krevende omsorgsroller, og både den som er rammet av sykdommen og pårørende har et stort behov for støtte og fellesskap.
Demensomsorgen har i hovedsak vært medisinsk orientert. Det finnes i dag få strukturer som bygger på personens egne ressurser, håp og mulighet for å kunne påvirke sykdommen og livet med sykdommen positivt. Mye taler for at et recovery-perspektivet representerer et viktig supplement til en medisinsk tilnærming.
Tre kjerneprinsipper i en recoverytilnærming:
- Aktivering av ressurser – Støtte og styrke den enkelte og pårørende til å gjenkjenne og bruke egne styrker.
- Fremme deltakelse – Skape rom for medvirkning og involvering i både hverdagsliv og tjenesteutforming.
- Gi håp – Vise at det er mulig å leve et godt og meningsfullt liv, og kunne påvirke sitt liv med sykdommen på en positiv måte.